Προδιαθεσικές Αιτίες του Καρκίνου του Μαστού
Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το ενδεχόμενο οι οποίοι είναι λιγότερο γνωστοί. Γνωρίστε τους, λοιπόν, και μειώστε τον κίνδυνο.
Το βάρος και η πυκνότητα του στήθους σας: Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σωματικό βάρος σχετίζεται με την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως π.χ. του μαστού ή του παχέος εντέρου, αλλά και ο καρκίνος των ωοθηκών.
Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Αν, λοιπόν, έχετε πρόβλημα παχυσαρκίας έχετε έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο για να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος. Το ίδιο ισχύει και για την πυκνότητα του στήθους.
Στην περίπτωση δηλαδή που το στήθος σας αποτελείται από λιγότερο λιπώδη ιστό και περισσότερο αδενικό ή συνδετικό ιστό, έχετε περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο πυκνός ιστός διαθέτει περισσότερα κύτταρα και επομένως είναι και πιο πολλά τα κύτταρα που εκτίθενται σε παράγοντες όπως οι επιδράσεις των ορμονών.
Επιπλέον στον πυκνό μαστό είναι πιο δυσχερής η αυτοεξέταση και η ανεύρεση κάποιο όγκου.
Οι γοφοί σας:
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Southampton, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι τρεις φορές υψηλότερα μεταξύ των γυναικών των οποίων οι μητέρες είχαν μεγάλους γοφούς. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος αυξάνεται μεταξύ των γυναικών των οποίων οι μητέρες τους μετρήθηκαν και βρέθηκε να έχουν απόσταση μεταξύ της κορυφής των οστών των γοφών τους μεγαλύτερη από 30 εκατοστά. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός παρουσιαζόταν επτά φορές μεγαλύτερος αν αυτές είχαν ήδη γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ανθρώπινης Βιολογίας.
Το επάγγελμα σας:
Σύμφωνα με μια μελέτη, όσες γυναίκες ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, εργάζονται σε εργοστάσια πλαστικών, σε εργοστάσια συσκευασίας τροφίμων ή μετάλλων, σε μπαρ ή στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Οι γυναίκες που εργάζονταν για δέκα χρόνια σε αυτά τα επαγγέλματα αντιμετώπιζαν κατά μέσον όρο 42% περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τις υπόλοιπες, να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Οι πιο νέες σε ηλικία προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, που δούλευαν σε εργοστάσια παραγωγής πλαστικών ή σε εργοστάσια παραγωγής κονσερβών, διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία που εργάζονταν στους ίδιους κλάδους, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από το φυσιολογικό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα επαγγέλματα αυτά εκθέτουν τις εργαζόμενες σε χημικές ουσίες, δυνητικά καρκινογόνες, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού και είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλοιώσεις που πυροδοτούν τον καρκίνο, στην περίπτωση που η έκθεση σε αυτές γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινά. Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ συμμετείχαν σε αυτή 1.000 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού και 1.145 υγιείς γυναίκες από τον Καναδά.
Ο καναπές σας:
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού καθώς –μεταξύ άλλων- συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αν θέλετε να προστατευτείτε από τον καρκίνο του μαστού λένε οι ειδικοί. H σωματική δραστηριότητα, από την άλλη, παίζει προστατευτικό ρόλο όσον αφορά στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού σύμφωνα με έρευνα. Η προστατευτική αυτή δράση ισχύει μάλιστα για όλες τις γυναίκες, είτε είναι αδύνατες, είτε παχύσαρκες. Δεν επιθυμείτε να γραφτείτε στο γυμναστήριο ή βαριέστε τη γυμναστική; Κανένα πρόβλημα: απλές καθημερινές δραστηριότητες, π.χ. το παιχνίδι με τα παιδιά, οι χειρονακτικές εργασίες, η κηπουρική ή το περπάτημα μπορούν να προστατεύσουν μια γυναίκα από τον καρκίνο του μαστού.
Τα χημικά που βρίσκονται γύρω σας:
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλές χημικές ουσίες στην οποίες εκτίθενται καθημερινά πολλές γυναίκες, συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου του μαστού. Δημιούργησαν μάλιστα έναν κατάλογο με τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και προκαλούν καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Silent Spring της Μασαχουσέτης, πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των ποντικών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο και στον άνθρωπο. Ο κατάλογος των ειδικών περιλαμβάνει ομάδες επικίνδυνων χημικών ουσιών, ουσίες που βρίσκονται στη βενζίνη, το πετρέλαιο καθώς και ουσίες που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Βρίσκονται επίσης στα διαλυτικά, αλλά και στα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού.
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα θεωρούν πως η μελέτη των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του μαστού.
Εκτιμούν επίσης ότι η μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών γυναικών. Για το σκοπό αυτό συμβουλεύουν τον περιορισμός στις εκπομπές των καυσαερίων των αυτοκινήτων, τη χρήση απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα, τη μείωση της κατανάλωσης φαγητού στα κάρβουνα, την αποφυγή επίπλων που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης, την αποφυγή χαλιών και υφασμάτων που είναι ανθεκτικά σε λεκέδες και την αποφυγή των διαλυτικών και περχλωροαιθυλένιου. Επίσης συνιστούν τη χρήση φίλτρου άνθρακα για το φιλτράρισμα του νερού, τη μείωση της έκθεσης στην οικιακή σκόνη, τη χρήση ιονιστή αέρα καθώς και τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ:
Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Ακόμη σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να αδρανοποιεί την τοξικότητα των χημικών ουσιών και των παραγόντων που ευθύνονται για την εκδήλωση καρκίνου. Θα πρέπει λοιπόν να είστε προσεκτικές με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και να μην χάνετε το μέτρο.