Skip to main content

Τώρα μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση και θεραπεία καρκίνου του μαστού οδηγεί σε ίαση στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων.

Από το έτος 1947 ο παγκοσμίως γνωστός για το τεστ-Παπ τραχήλου μήτρας, νομπελίστας ιατρός Γ. Παπανικολάου, σε έρευνά του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ¨Cancer¨ το 1958 είχε διαπιστώσει ότι κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή ¨άτυπα¨ κύτταρα δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά, αλλά ούτε και καρκινικά, προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.

Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CEmark), έδωσαν έγκριση σε τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος, από τη θηλή του μαστού (τεστ-Παπ Μαστού).

Η εξέταση αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού πέντε με δέκα χρόνια προτού επεκταθεί και μπορέσει να ανιχνευθεί από τη μαστογραφία.

Είναι η μοναδική ακίνδυνη, ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ αναίμακτη μέθοδος, χωρίς τραυματισμούς, χωρίς ακτινοβολία και χωρίς έντονη ενόχληση. Δίνει τη δυνατότητα να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί, για να ελεγχθεί η υγεία των μαστών, πριν καν μπορέσει να εντοπιστεί κάτι από τη μαστογραφία ή τον υπέρηχο. Και βέβαια πολύ πριν καν μπορέσουμε να ψηλαφήσουμε κάτι στο στήθος.

Ένα μικρό ογκίδιο στο μέγεθος φακής για να μπορέσει να γίνει ψηλαφητό ή ορατό στη μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από πέντε έως δέκα χρόνια. Δηλαδή ένα ογκίδιο που φαίνεται σήμερα στη μαστογραφία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει έως και δέκα χρόνια νωρίτερα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο χρήσιμη είναι αυτή η εξέταση και πόσο σημαντικό ρόλο έχει στη ζωή κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες 25 έως 35 ετών που δεν υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο.

Αλλά κυρίως σε εκείνες τις γυναίκες που έχουν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού όπως:

 • Ηλικία (ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού
 • Ατεκνία ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
 • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
 • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
 • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
 • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
 • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
 • ¨Πυκνοί μαστοί¨ σε μαστογραφία
 • Υψηλό σωματικό βάρος – Παχυσαρκία
 • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού (π.χ. ινοκυστική μαστοπάθεια, ινοαδενώματα κ.α.)
 • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
 • Κάπνισμα
 • Έλλειψη σωματικής άσκησης

Με την εξέταση εντοπίζονται ¨άτυπα¨ κύτταρα που μπορεί στο μέλλον να μεταβληθούν σε καρκινικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες στις οποίες ανευρίσκονται άτυπα κύτταρα θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με την υψηλή χοληστερίνη στο αίμα όπου δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη θα αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Αποτελεί όμως ένα καμπανάκι έτσι ώστε αυτές οι γυναίκες να μπουν σε μία πιο στενή παρακολούθηση και να τους δοθούν κατάλληλες οδηγίες.

Η διαδικασία διαρκεί 5 λεπτά. Ένα τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) εφαρμόζεται στο στήθος και κάνοντας απαλό μασάζ ζεσταίνει ελαφρά το στήθος ενώ κάνει ήπια αναρρόφηση από την θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από την θηλή. Το υγρό αυτό συλλέγεται και μετά από κάποια επεξεργασία αποστέλλεται για εξέταση των κυττάρων που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Η παραγωγή αυτού του υγρού γίνεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Εάν δεν εξέλθει υγρό από την θηλή, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και η εξέταση θεωρείται φυσιολογική. Όμως, η μη παραγωγή υγρού κατά την εξέταση δεν σημαίνει ότι σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει πάλι υγρό.

Είναι ιατρικά ενδεδειγμένο, όπως γίνεται το τεστ-Παπ στον τράχηλο, το υπερηχογράφημα μαστών και η μαστογραφία ετησίως, το τεστ-Παπ Μαστού-HALO να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν νωρίς οι αλλαγές που μελλοντικά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γυναίκα.

Γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών και άνω, που δεν επιτρέπεται να κάνουν μαστογραφία, είναι σημαντικό να κάνουν την εξέταση, ειδικά αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες.

Η πρόληψη σώζει, ειδικά σε αυτή την συχνή και ύπουλη νόσο που λέγεται καρκίνος του μαστού.

Προστατευτείτε με μια απλή εξέταση που λέγεται τεστ-Παπ Μαστού-HALO!

Ανδρέας Κόμης | Μαιευτήρας Γυναικολόγος


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Buehring GC, Letscher A, et al. Presence of epithelial cells in nipple aspirate fluid is associated with subsequent breast cancer: a 25-year prospective study Breast Cancer Research and Treatment 2006, 98, 63–70
Schonholz SM The Halo Effect - A new breast pap test could help physicians better allocate diagnostic imaging resources. ADVANCE for Imaging and Radiation Therapy Professionals 2007
West JG, Hollingsworth A. Screening for breast cancer risk in the obstetric/gynecological setting: a breast surgeon's perspective Exp Rev. Obstet. Gynecol. 2008, 3(1), 59-63
Wrensch MR, Petrakis NL, King EB, et al. Breast cancer risk in women with abnormal cytology in nipple aspirates of breast fluid. American Journal of Epidemiology 1992;135(2):130-141
Tice JA, Miike R, Adduci K, et al. Nipple Aspirate Fluid Cytology and the Gail Model for Breast Cancer Risk Assessment in a Screening Population. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2005;14(2):324-328
Hartmann LC, Sellers TA, Frost MA, et al. Benign Breast Disease and the Risk of Breast Cancer, New England Journal of Medicine 2005; Volume 353:229-237 Number 3
Hollingsworth A, Singletary S, Morrow M, et al. Current comprehensive assessment and management of women at increased risk for breast cancer, The American Journal of Surgery 187 (2004) 349-362
Proctor K, Rowe L, Bentz J. Cytologic features of nipple aspirate fluid using an automated non-invasive collection device: a prospective observational study, BMC Women's Health 2005, 5:10
Lee WY. Cytology of abnormal nipple discharge: a cyto-histological correlation, Cytopathology 2003, 14, 19-26